Leden 2021

2.1. jsme měli pravidelné cvičení jednotky. Opět jsme byli nuceni cvičení lehce zkrátit a provést nezbytné činnosti. Obsluhu agregátů, kontrolu techniky, výstroje a výzbroje a kondiční jízdy.

19.1. se v hasičárně prováděly sondy základů, zdiva a stropů. Bylo zapotřebí přeparkovat auta a přendat věci, aby se mohly provést výkopové práce. Sondy se dělají z důvodu budoucí přestavby obecního úřadu.

29.1. schůze výboru opět přes ten internet.

Další události:

Na florbale opět neběháme, protože ten zlý strejda Kovid nám to zakázal. Kdo může tak lítá po lese.

Mladí hasiči se ze stejného důvodu také nescházejí. 


Únor 2021

6. 2. pravidelné cvičení jednotky. Opět jsme si zopakovali u cvičných zásahů potřebné věci, které užijeme u zásahů reálných. Během kondičních jízd jsme navštívili kolegy ze Solopisk, kde jsme si též udělali jeden cvičný zásah.

10. 2. technický zásah - transport pacienta.  více ...ZÁSAHY

24. 2. zásah, požár. více ... ZÁSAHY

26. 2. schůze výboru. Opět přes ten intérnet.

27. 2. jsme na žádost místního občana provedli kácení vzrostlé třešně. Díky malému volnému prostoru kolem stromu jsme museli kácení provést díky lanové technice. Nikdo nespadl. Nikdo se nepodřezal.

Další události:

Na florbale opět nefuníme

Mladí hasiči mají stále hasičské prázdniny


Březen 2021

6. 3. jsme měli pravidelné cvičení jednotky. I tento den jsme si zopakovali vše potřebné, co u zásahů využijeme. Také proběhly kondiční jízdy, obsluha agregátů a kontrola výstroje a výzbroje.

26. 3. schůze výboru opět přes ten internet

27. 3. zásah, požár ... více ZÁSAHY

Další události:

Mladí hasiči stále odpočívají.

Místo pátečních florbalů má každý individuální trénink. Pro porovnání kondičky jsme zavedli nedělní běhy lesem samozřejmě za bezpečnostních opatření.


Duben 2021

1. 4. jsme na apríla přivezli od kolegů z Radotína staronovou cisternu. Jedná se o CAS Iveco Magirus 4x4, voda 3000 litrů / pěna 300 litrů, která v létě nahradí naši CAS 25 Š706. Rozhodování bylo těžké, ale po zhodnocení plusů a mínusů jsme se k tomuto kroku rozhodli. Děkujeme vedení městské části Praha 16 -Radotín a kolegům z JSDH Radotín za možný bezúplatný převod. O voze budeme více informovat po zařazení do výjezdu.


3. 4. jsme měli cvičení jednotky. Opět bylo zopakováno vše potřebné, co užijeme u zásahů.

8. 4. zásah, požár sila ...více sekce ZÁSAHY

10. 4. po roční pauze proběhl tento den sběr železného šrotu a elektroodpadu. Jako každý rok, tak i letos bylo co nakládat. 

Další události: Na florbale nefuníme, každý funí sám v lesích . Nedělní běhy jsou i tento měsíc. Mladí hasiči mají stále prázdniny


Květen 2021

1. 5. jsme měli cvičení jednotky. Opět bylo procvičeno a zopakováno vše důležité.

- tento den jsme též pomáhali s organizací cyklistického závodu Kolo pro život. Letošní ročník byl trošku jiný. Nebyl hromadný start. Závodníci startovali postupně v době od 9 do 15 hodin, což pro nás znamenalo více času na trati. Přes náš sektor projeli všichni cyklisté bez újmy. Celkem se na trati prostřídalo 18 členů


11. 5. jsme na cisterně CAS 25 Š 706 vyměnili autobaterii, která ze dne na den umřela. Alespoň jsme udělali dobrý skutek          novému majiteli.

24. 5. jsme přivezli staronovou CAS Iveco ze servisu, kde byl zkontrolován celkový stav vozu a provedeny potřebné           servisní práce. Po příjezdu jsme provedli vyčištění nástavby, kabiny, byly strženy staré polepy a namontované nové SPZ.


25. 5. technický zásah, čerpání vody ..více sekce ZÁSAHY

26. 5. jsme odvezli CAS Iveco do firmy Kobit na výměnu vodního čerpadla. Po zvážení všech možností jsme přistoupili k               výměně čerpadla za české THZ 3000. Zastavili jsme se na oběd v Pivnici Hájenka :-)))


28. 5. Schůze výboru

Další události:

Na florbale již funíme.

Mladí hasiči se již scházejí.

Tento měsíc byli členové jednotky očkováni proti Covidu.



Červen 2021 

5. 6. jsme měli pravidelné cvičení jednotky. Tak jako vždy jsme zopakovali důležité činnosti, které využíváme u zásahu. Zacvičili jsme si s hadicemi, dýchací technikou, radiostanicemi, agregáty a vše jsme zvládli bez cviček.

17.-21. 6. jsme vyrazili na rekreaci ROH do Horních Albeřic - Krkonoše. Tato rekreace se koná již řadu let, ale letos se poprvé přesunula ze zimních měsíců na léto. Je to rekreace pouze mužská s dětmi. Doma zůstali jen ti, co zlobili. Takže na zásah bylo vyčleněno zmenšené družstvo. 

23. 6. technický zásah ... více sekce ZÁSAHY

25. 6. schůze výboru

26. 6. jsme vyrazili na dětskou soutěž do Psár, a to na požární útok. Celkem jsme poskládali dvě družstva mladších žáků. Úmyslně jsme na startovní čáru postavili vždy pětičlenné družstvo. Chtěli jsme, aby si děti útok řádně užily a byly vytížené. Útoky byly na dva pokusy a lepší se počítaly. Všechny pokusy děti dodělaly a neměly ani jedno "enko". Skončily na 4. a 7. místě. Jsou to pašáci. foto Mladí hasiči

Další události:

Na florbale opět funíme

Mladí hasiči se opět scházejí

CAS Iveco je stále u doktora ve firmě Kobit.



Červenec 2021

2. 7. jsme provedli mytí a leštění naší CAS.

3. 7. tento den se ženil náš dlouholetý člen Lukáš Rys a my jsme byli u toho. Ano, řekl Ano a rázem je na Praze- západ pár chráněných Rysů. Jelikož se svatba uskutečnila v termínu našeho pravidelného cvičení, tak jsme vše spojili dohromady. Na svatbě si i novomanželé procvičili práci s hadicemi.


11. 7. jsme po delším plánování, odkládání a přesouvání termínu vyrazili do Vysokého Mýta, kde zaparkoval kamion FireDragon 9000 od firmy Dräger , což je unikátní pojízdný trenažér na procvičení hašení uvnitř budov. Tento kamion jezdí po celé Evropě a na pár dní v roce zavítá do České republiky. V tomto trenažéru je díky tryskám s Propanem možno nacvičit reakce ohně na pulzní hašení i samotný vstup do hořící budovy. Před samotnou praxí jsme si zopakovali důležitou teorii. Poté následovalo cvičení s proudnicí a následně jsme vyrazili na krocení ohně. Toto cvičení bylo velkým přínosem pro naši jednotku.


8. 7. technický zásah ZÁSAHY

9. 7. technický zásah ZÁSAHY

14. 7. technický zásah ZÁSAHY

19. 7. tento den jsme zdárně ukončili maturitní studium našeho člena Marka Jarouška. Někdo by mohl namítnout, že se jedná o ryze soukromou věc, ale v tomto případě to byla týmová a koordinovaná akce.

22. 7. jsme měli výjezdní zasedání se společnou sváteční steakovou hostinou na počest našeho dlouholetého člena Pavla Černého, který oslavil čtyřicítku do stovky. Akce s názvem kurz zdravovědy se zdařila a v našich vzpomínkách dlouho zůstane.

Tento den jsme si zarezervovali a zaplatili zálohu na pronájem rekreačního střediska na okraji Prahy. Ještě se musí vše dořešit písemně

30. 7. schůze výboru

Další události:

Mladí hasiči mají prázdniny.

Na florbal chodíme, ale na venkovní hřiště, kde nám mušky létají do úst. Tělocvičnu mají pronajatou filmaři.

Nedělní běhy stále přetrvávají

CAS Iveco je stále u lékaře s čerpadlem.



Srpen 2021

7. 8. jsme měli pravidelné cvičení jednotky. Zopakováno jako vždy vše důležité co užijeme u zásahů. Také jsme si zopakovali pulzní hašení uvnitř budovy a obsluhu proudnice.

Po návratu z kondičních jízd jsme zjistili, že kompresor v CAS nefouká dostatek vzduchu, takže jsme byli nuceni rozebrat, vyčistit, promazat a zpět namontovat kompresor a regulátor vzduchu, kde byl nalezen únik vzduchu. Oprava trvala do neděle 8. 8. Po opravě máme vzduchu na rozdávání.

14. 8. první kondiční jízda pana Václava F. Už má řidičák C. Je to pašák, zaparkoval i do garáže aniž by něco naboural, urval nebo ohnul. Takže výhledově donazimy budeme mít dalšího strojníka.

19. 8. technický zásah ...více sekce ZÁSAHY

26. 8. technický zásah ...více sekce ZÁSAHY

27. 8. schůze výboru

29. 8. proběhlo na místní louce Brandejska loučení s prázdninami. Hlavní organizátor byly sestry z Klouzačky. Náš úkol byl v podobě postavení stanů, lavic, elektřiny, vody, zvučení a také ukázkou naší techniky.

Další události:

Mladí hasiči mají stále prázdniny.

Na florbale běháme venku.

Nedělní běhy provozujeme i tento měsíc.

Naše cisterna Iveco je stále u doktora ve firmě Kobit. Už ani nevíme, jak vypadá.


Září 2021

3.9. jsme měli DA Peugeot Boxer v servisu. Jednalo se o pravidelný servis na výměnu všech provozních náplní a preventivně byla vyměněna i autobaterie. Auto je stále ve velmi dobré kondici.

4.9. proběhlo pravidelné cvičení jednotky. Opět jsme si oživili práce s hadicemi, proudnicemi, dýchací technikou, agregáty. Zkrátka opět procvičeno vše důležité.


5.9. jsme na CAS dotáhli ruční brzdu.

10.9. jsme připravili běžeckou trať na sobotní závod Během Třebotovem.

11.9. po dopoledních přípravách mohl ve 12 hod. začít 8. ročník běžeckého závodu Během Třebotovem. V pravé poledne začaly s během dětské kategorie. Ve 14:00 hod. byl odstartován hlavní závod na 5 a 10 km muži a ženy. Za třebotovské hasiče běželo celkem 6 borců na 10 km a dva mladí hasiči na 5 km. Všech osm hasičů se bez újmy objevili v cíli a každý si udělal svůj osobní rekord. Celkem na Brandejsce odstartovalo 150 dětí a 94 dospělých. Tato akce již několik let podporuje centrum Paraple. Letos bylo vybráno a posláno na účet krásných 32.000,-. Počasí bylo na běh dokonalé a už se těšíme na další ročník, který bude 10.9.2022. Takže běhu zdar! (poslední foto vyjadřuje názor odborníka na styl běhu)

https://www.behemtrebotovem.cz


18.9. jsme do Ořecha vyslali našeho člena Ondřeje Fafejtu na školení nových nositelů dýchací techniky. V hasičárně kolegů v Ořechu byla teoretická část školení, praktická proběhne v Říjnu v polygonu v Příbramy.

19.9. jsem se připojili k uctění památky kolegů z JSDH Koryčany. Tato tragická událost se dotkla každého člena JSDH a doufáme, že se již nikdy nebudeme muset scházet za těchto okolností. Čest jejich památce.

24.9. schůze výboru

25.9. od rána bylo v Černošicích školení strojníků. Za naši jednotku dorazilo 6 strojníků, kteří si zdárně prodloužili osvědčení na dalších 5 let. Naše jednotka má celkem 7 strojníků.

Po školení strojníků, se 4 členové přesunuli do Řevnic na školení obsluhy motorových pil a rozbrusů. Takže máme na rok pokoj.

26.9. od 8:30 hod. bylo zahájeno v hasičárně u kolegů v Mníšku pod Brdy školení velitelů. Tohoto školení se každý velitel musí zúčastnit 3 x za 5 let. Naše jednotka má celkem 6 velitelů.


Další události:

Mladí hasiči se po prázdninách opět scházejí.

V tělocvičně již běháme a funíme. Filmaři konečně vyklidili prostory školy.

Nedělní běhy máme i v září.

Naše cisterna Iveco je stále u doktora ve firmě Kobit. Výhoda odstávky je v tom, že si alespoň neojedeme pneu.



Říjen 2021

2.10. jsme měli pravidelné cvičení jednotky. Opět jsme si zopakovali hadice, zdravovědu, obsluhu agregátů, komunikaci přes radiostanice a jako vždy vše důležité.

10.10. v polygonu v Příbrami zdárně provedl praktickou část na nositele dýchací techniky náš nový člen Ondřej Fafejta. Každý nový a schopný člen (jiné ani nemáme) je přínos pro funkčnost jednotky. Vyškolení a vycvičení nováčka je vždy časově náročné.

21.10. technický zásah více sekce ZÁSAHY

29.10. schůze výboru.

30.10. jsme sundali osvětlení z vánočního stromu, abychom provedli kontrolu jeho funkčnosti.

Další události:

Na florbale běháme a funíme i tento měsíc

Mladí hasiči se scházejí stále každý pátek.

Naše cisterna CAS Iveco? Už ani nevíme jak vypadá. Stále je u doktora s čerpadlem. Co se vleče, neuteče. I přes toto heslo se oprava polehoučku blíží ke konci.



Listopad 2021

6.11. jsme měli cvičení jednotky, opět bylo zopakováno a procvičeno vše potřebné.

12.11. byl lampionový průvod, který končil na Brandejsce a kde byla plánována ohnivá "šou". Náš úkol byl zajistit bezpečnost během vystoupení ohniváků, aby nic a nikdo nevzplanul. Nikdo se neupálil.

14.11. zásah požár ...více sekce zásahy.

24.11. jsme si po dlouhé době konečně vyzvedli naší CAS Iveco z firmy Kobit. Před předáním jsme byli zaškoleni na obsluhu nového čerpadla. Čerpadlo je povedené a doufáme, že se nic nepokazí. Auto dáme do výjezdu hned, jak to bude možné. Musíme dořešit papírovou část (přihlášení vozidla, HZS,..), umístění vybavení do nástavby a především zaškolit všechny strojníky, aby i potmě uměli ovládat čerpadlo a samotné auto. Až bude CAS ve výjezdu tak napíšeme o vozu více.

26.11. schůze výboru.

28.11. v 17 hod. jsme společně rozsvítili třebotovský vánoční strom.

30.11. jsme vyrazili na STK. Naše plechová kavalerie měla 4 ks. CAS 25- trambus, DA Peugeot Boxer, CAS Iveco a Praga V3S. Všechna hasičská auta prošla bez problému.

30.11. tento den jsme poblahopřáli našemu dlouholetému členovi Karlu Bártlovi k jeho 85. narozeninám. Ať mu zdraví slouží co nejdéle.

Další události:

Na florbale běháme i v listopadu.

Mladí hasiči se stále scházejí každý pátek.

Nedělní běhy zatím pozastaveny. V Prosinci je zima.


Prosinec 2021

3. 12. zásah - pohřešovaná osoba ... více sekce zásahy 

4. 12. - 19. 12. - od soboty 4.12. až do 19.12. jsme průběžně prováděli úpravy na "nové" cisterně a využili jsme doby, kdy se čekalo na vyřízení papírové části (přepis čerpadla do technického průkazu a zařazení vozu do zásahu). Úpravu vnitřního prostoru kabiny i nástavby jsme si upravili dle našich potřeb a zvyků. V nástavbě i v kabině bylo třeba vymyslet několik držáků, popruhů pro uložené věci. Uložení věcí v nástavbě je uspořádáno srozumitelně. Ještě nám schází lehké doladění několika věcí, ale to nebrání zařazení vozu do výjezdu. Výměna zásahového vozu neznamená, že se vyjede se starým a nacouvá novým. Bylo třeba hodně lidské energie. Úpravy se netýkaly pouze vozu, ale museli jsme upravit i osvětlení v hasičárně a odtah odvodu spalin z výfuku. Doufáme, že vynaložená energie se nám vyplatí u zásahů v podobě komfortu.

20. 12. tento den se do historie třebotovských hasičů zapíše větším písmem. Do výjezdu jsme zařadili starovovou cisternu Iveco Magirus CAS 20/3000/300/ M2R 4x4 (3000 litrů voda, 300 litrů pěna) , která nahradila cisternu CAS 25 Š706 r. v. 1977. Trambus nám dobře sloužil od 1. 9. 2008. Nikdy se nestalo, že by nevyjel k zásahu. Doufáme, že stejnou úspěšnost bude mít i Iveco. I přesto, že Iveco není nejnovější r. v. 1997 (zařazeno HZS Praha 1998), tak nám přineslo více úložného prostoru a komfortu. Největším přínosem je čerpadlo na vodu. Když jsme v roce 2020 zvažovali bezúplatný převod od kolegů z Radotína, věděli jsme, že čerpadlo Magirus netěsní a bude třeba řešit opravu. Tento fakt byl největší bod k rozhodování, zda cisternu chceme nebo ne. Nejprve jsme zvažovali repasi v Magirusu, což jsme rychle zamítli po předložení cenové nabídky. Další varianta byla oprava čerpadla v ČR. Po kontaktování většiny firem v ČR jsme se domluvili s firmou Kobit na opravu stávajícího čerpadla. Ovšem po nacenění náhradních dílů z Německa z Magirusu, jsme změnili opravu na výměnu čerpadla za nové české čerpadlo THZ 3000. Původní čerpadlo mělo průtok 1600 litrů za minutu, nové má 2000 litrů za minutu s vysokotlakem 40 barů. Obsluha čerpadla je krásně jednoduchá a funkčnost je výborná. Iveco bereme jako mezistupeň před získáním zcela nové cisterny, o kterou obec žádá v rámci dotací.

20. 12. jsme provedli výměnu vysokotlaké proudnice za Protek 360. Protek jsme zvolili, protože se nám osvědčil ve variantě D25 a C 52.

22. 12. jsme do CAS 20 zařadili nové plovoucí čerpadlo od firmy ZHT Group a to Amphibio Remote. Toto plovoucí čerpadlo je unikátní tím, že se dá startovat dálkovým ovládáním, což je velmi praktická věc při plnění cisteren. Čerpadlo se položí na hladinu, odtáhne se na hloubku a dálkově se nastartuje, odpadá problém s namotáním řas, listí atd. Toto čerpadlo je jednoduché a má i klasické manuální startování. Jestli bude i spolehlivé, ukáže až čas.

Další události:

Na florbale běháme i tento měsíc

Mladí hasiči se scházeli v tělocvičně každý pátek od 17 hod